Concurs de proiecte pentru Rosia Montana in UNESCO

Pana in 27 noiembrie 2021 este deschis un concurs de proiecte "Rosia Montana in UNESCO", prin care urmarim sa stimulam creativitatea, initiativa privata si parteneriatele in valorificarea traditiilor, potentialului natural, cultural-istoric, turistic si economic al "patrulaterului aurifer" din Muntii Apuseni.

Mai ales urmarim sa cointeresam factorii de decizie din administratia centrala si locala sa participe si sa includa in bugetele lor sumele necesare finantarii unor proiecte viabile si sa isi respecte datoria fata de Romania si UNESCO

Regulamentul e foarte simplu: 

Trimiteti propunerile voastre de revigorare a zonei pentru valorificarea traditiilor, potentialului uman si natural, cultural-istoric, turistic si economic al "patrulaterului aurifer". 

Candidatii pot fi persoane fizice, ONG-uri fara nici o activitate politica, unitati ale administratiei teritoriale, atat ca entitati individuale, cat si in parteneriate.

Perioada de implementare a proiectelor: 24 luni.

Finantarea va fi public+privata (cofinantare). 

Documentele de depus

Propunerea (maxim 10 pagini);

Cererea de finantare cu datele de inregistrare ale solicitantilor cu urmatoarele anexe: 

declaratia privind inexistenta conflictelor de interese, planul de implementare, propunerea de deviz, lista personalului implicat, un poster de prezentare format A1.

A1: 594 x 841 mmsau 23.40″ x 33.13″
Toate documentele vor fi trimise doar in format electronic prin formularul de contact. Pentru informatii suplimentare utilizati, de asemenea, formularul de contact.

In perioada 28 noiembrie-6 decembrie 2021 vom selecta si vom afisa in Piateta "Radu Beligan", Parcul Coltea de la Universitate, posterele proiectelor selectate, iar pe 6 decembrie 2021 vom premia primele 3 proiecte castigatoare.



















https://www.facebook.com/RosiaMontana.Community/videos/310921577355374

https://www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco

Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în data de 27 iulie 2021 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfășoară online în perioada 16-31 iulie 2021. 

Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial. 

O idee care a crescut și a rezistat în ultimele două decenii – datorită comunității științifice naționale și internaționale, instituțiilor de specialitate, comunității locale și societății civile strânse în jurul său și adusă de România în atenția UNESCO  – este validată la cel mai înalt nivel, astăzi când țara noastră sărbătorește 65 de ani de la aderarea la Convenția UNESCO. 

În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea, cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol. Este astfel deschis drumul cooperării internaționale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relație cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoțesc statutul de sit al patrimoniului mondial. 

Astăzi, munca de cercetare științifică, documentare și conservare de aproape două decenii a specialiștilor și comunității patrimoniale din România și din lume este răsplătită prin recunoașterea de către UNESCO a valorii universale excepționale a sitului de la Roșia Montană, iar pe această cale, mulțumim tuturor celor care s-au alăturat cauzei salvării și promovării, în lume, a sitului monument istoric.

Este o realizare și, în același timp un început de drum, pentru România și toți cei care înțeleg că viitorul este al solidarității și al dezvoltării sustenabile, care nu sacrifică nici istoria, cunoașterea sau spiritul unui loc, nici perspectivele generațiilor viitoare. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vă așteptăm să ne cunoaștem la București și la Roșia